Tematyka żywnościowa Zakupy

Zdrowy i smaczny składnik wielu potraw – kapusta kiszona

Jeśli chcesz zamówić kapustę kiszoną bez konserwantów, koniecznie odwiedź ten adres.

Charakterystyczny smak białej kwaszonej kapusty jest istotną cząstką środkowoeuropejskiej kultury kulinarnej. Jest ona elementem wielu dań i przeciętny Polak dość często kładzie ją na stole. I popieramy to, gdyż kapusta kiszona to niezwykle zdrowa żywność.

Kapusta kiszoną – źródło niezbędnych witamin i składników odżywczych

Kapusta kwaszona, lub kiszona, bo tych dwóch nazw używa się na zmianę, to jeden z tych wyrobów żywnościowych odkrytych w wyniku poszukiwania przez człowieka sposobu na kilkumiesięczne przechowywanie pokarmów. W efekcie zastosowania fermentacji mlekowej, cienko poszatkowane główki białej kapusty stają się przydatne do spożycia przez długi okres czasu. Niegdyś jedzenie kiszonej kapusty pozwalało dostarczyć organizmowi potrzebnych witamin czy minerałów, których zdobycie podczas zimy było znacznie bardziej skomplikowane aniżeli obecnie. A trzeba podkreślić, iż kiszona kapusta posiada wiele substancji, które są konieczne dla prawidłowego działania naszego organizmu. To świetne źródło witaminy C, która poprawia odporność na przeziębienia, witaminy A, jak również witaminy K wzmacniającej układ sercowo-naczyniowy i kostny oraz posiadającej dodatkowo właściwości przeciwzapalne i przeciwgrzybicze. W kwaszonce tej znajdują się także inne ważne dla zdrowia witaminy, a więc te z grupy B (np. B9, B5, B3). Dodatkowo, kapusta kwaszona to źródło m.in. wapnia, potasu i probiotyków. Zarazem to pożywienie o małej wartości kalorycznej, toteż zaleca się jego spożycie osobom myślących o odchudzaniu się.

Jak wykorzystuje kapustę kwaszoną w kuchni

Kwaszona kapusta na naszych talerzach pojawia się w przystawkach do dań, jak i jako główny ich element. Na surowo najczęściej spożywa się ją w formie surówki z marchwią i cebulką, która współgra z daniami z ryb czy kartofli, a czasem na słodko – z dodatkiem łyżeczki cukru. To także składnik, który wyśmienicie komponuje się z borowikami i czerwonym mięsem, toteż używa się jej w farszu do łazanek, krokiecików czy pierogów. Naturalnie, bez kapusty kwaszonej nie byłoby najlepszych polskich dań – góralskiej kwaśnicy, bigosu albo kapuśniaka.

Generalnie każda babcia posiada własny sposób na kapustę kiszoną, jednak współcześnie z rzadka przygotowuje się ją w domu, bo nie ma już potrzeby magazynowania artykułów spożywczych na zimę. Kapustę kwaszoną w większych oraz niewielkich woreczkach bez trudu kupić można w dowolnym sklepie, a także można złożyć na nią zamówienie za pośrednictwem internetu. Polscy producenci mają w swojej ofercie również kapustę kwaszoną z certyfikatem żywności ekologicznej.

Adres firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]