Uczestnictwo w warsztatach kulinarnych to droga do zdobycia przydatnych umiejętności – przyswojenie sobie właściwych praktyk produkcyjnych oraz tajników różnych receptur albo po prostu powtórzenie podstaw gotowania. Do kogo kierowana jest usługa? Dlaczego warto skorzystać z warsztatu kulinarnego? Kurs kulinarny – dla amatorów i zaawansowanych Kunsztu w gotowaniu nie nabywa się z dnia na dzień – […]
Tematyka żywnościowa
Piekarnia Pochopień – gwarancja dobrego pieczywa
Piekarnia Pochopień – tradycja i smak Piekarnia Pochopień jest zakładem z tradycjami sięgającymi 1946 roku. Założona została przez mistrza piekarniczego Jana Pochopień, który był wiele razy nagradzany za swoje zasługi dla handlu i rzemiosła. Ceniony w Krakowie piekarz, będąc pierwszym starszym Cechu Rzemiosł Spożywczych dał początek istniejącej do dziś piekarni. Podtrzymywanie rodzinnej tradycji i poszanowanie […]
Zdrowy i smaczny składnik wielu potraw – kapusta kiszona
Charakterystyczny smak białej kwaszonej kapusty jest istotną cząstką środkowoeuropejskiej kultury kulinarnej. Jest ona elementem wielu dań i przeciętny Polak dość często kładzie ją na stole. I popieramy to, gdyż kapusta kiszona to niezwykle zdrowa żywność. Kapusta kiszoną – źródło niezbędnych witamin i składników odżywczych Kapusta kwaszona, lub kiszona, bo tych dwóch nazw używa się na […]
Skąd pochodzą kiszone przetwory z warzyw?
Kiszonki są tak głęboko zakorzenione w tradycyjnej kuchni polskiej, że wydaje nam się, iż jest to typowo słowiański frykas, sporadycznie przygotowywany w innych częściach świata. Jednak kiszone przetwory warzywne popularne są nie tylko w całej Europie, ale także w Azji oraz w Ameryce Południowej i Północnej. Kiszonki znane są nam od tysiącleci Historycy uznali, że […]
Przetwory ekologiczne – zdrowa, naturalna żywność
Od szybkiego rozwoju przemysłu żywieniowego, który trwa od zeszłego stulecia, artykuły jedzone przez nas każdego dnia zaczęto standardowo nasycać różnorodnymi substancjami wydłużającymi ich żywotność. Lecz wraz z dojrzewającą świadomością konsumentów odnośnie tego, co jedzą i jakie może to mieć oddziaływanie na ich samopoczucie, ostatnimi czasy coraz częściej szukają oni artykułów wykonanych z żywności nieprzetworzonej. Żywność […]
Superfood po polsku
Termin “superfood” oznaczający żywność, która jest szczególnie bogata w składniki odżywcze pozytywnie wpływające na utrzymanie dobrego stanu zdrowia, stał się w ostatnich latach bardzo popularny. Z każdej strony atakują nas informacje, że coś jest “superżywnością” i że koniecznie powinniśmy dodać to do swojej diety. Konsumenci coraz częściej szukają na półkach sklepów egzotycznych produktów, takich jak […]
Kurs gotowania – od podstaw po zaawansowane techniki
Samodzielne przyrządzanie posiłków w domowym zaciszu ma sporo zalet. Główną z nich jest zwłaszcza redukcja kosztów – spożywanie posiłku w domu jest z reguły znacznie tańsze aniżeli codzienne korzystanie z usług gastronomicznych. Nie bez znaczenia jest też radość wynikająca z ugotowania posiłku własnymi rękami – zwłaszcza, jeśli możemy podzielić się nim z przyjaciółmi lub domownikami. […]
Alternatywa dla kapsułek do ekspresów A Modo Mio – poznaj ofertę
Firm przetwarzających kawę jest nieprzebrana ilość, niemniej jednak Lavazza wciąż znajduje się na liście tych najbardziej rozpoznawalnych. Mało osób wie, iż początek marki Lavazza sięga końca XIX wieku w Turynie. Wówczas Luigi Lavazza za ekwiwalent około 20$ kupił nieduży obiekt handlowy, gdzie mielono ziarna kawowca i tworzono ich niepowtarzalne kompozycje. W mgnieniu oka podbiły one […]
Poznaj propozycje zamienników kapsułek do ekspresu Dolce Gusto
Ekspresy z systemem Dolce Gusto na stałe wtopiły się już w krajobraz naszych kuchni. Polaków urzekła nie tylko ich fantazyjna, nowoczesna linia, ale przede wszystkim to, że dają nieograniczony dostęp do fantastycznych mieszanek kawy. Miłośnicy tego napoju z czasem zrozumieli, iż nie muszą się ograniczać tylko do oferty jednego producenta, więc na rynku w mgnieniu […]
Kiszony sok z buraka lub kapusty – warto pić je regularnie
Od stuleci w polskiej kuchni korzysta się z kwaszonek. Ostatnio jednak raz za razem wymienia się również ogromne zalety prozdrowotne soków z kwaszonych warzyw, głównie z kapusty i buraków. To wręcz tzw. super żywność, która współcześnie często widoczna jest na półkach sklepowych w alejkach z przetworami. Redukuje poziom choresterolu i działa bakteriobójczo – sok z […]