Kliknij tutaj, aby kupić różową sól himalajską.
Związkiem chemicznym koniecznym do właściwego działania organizmu człowieka jest sól. Jakie właściwości ma sól kłodawska czy sól himalajska? Czemu należy wykorzystywać je w gastronomii?
Sól himalajska – jakie pierwiastki zawiera?
Sól kuchenna to jeden z najlepszych dodatków, który doskonale uwydatnia smak posiłków. Chociaż nieumiarkowane użycie soli może mieć niepożądane oddziaływanie na zdrowie, to jej rozsądne dawki (nieprzekraczające 6 g dziennie) są niezbędne dla właściwego funkcjonowania organizmu człowieka. Sól zaopatruje nas bowiem w sód, to jest w pierwiastek regulujący utrzymanie optymalnego ciśnienia krwi oraz gospodarkę wodną. Jednym z najzdrowszych typów soli jest różowa sól himalajska pochodząca ze złóż liczących ok. 250 mln lat. Składnik ten mieści w sobie wiele potrzebnych pierwiastków i minerałów, m.in. wapń, cynk czy potas, a jednocześnie nie posiada chorobotwórczych zanieczyszczeń i składników, takich jak metale ciężkie. Sól himalajska bardzo dobrze podkreśla smak potraw i jest do kupienia zarówno w postaci dużych, jak i niewielkich kryształków.
Sól kłodawska niejodowana – stosowana nie tylko w branży spożywczej
Sól kłodawska z kolei to substancja o wysokim poziomie czystości – posiada 97% chlorku sodu i stanowi świetny do tradycyjnych przetworów. Jest wartościowym źródłem wapnia, magnezu czy żelaza, a więc pierwiastków koniecznych do utrzymania pełni zdrowia. Niejodowana sól kłodawska wydobywana jest w kopalni soli Kłodawa w Wielkopolsce. Nie wypłukuje się jej ze złoża, dlatego nie traci swoich właściwości i jest łatwo absorbowana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska jest powszechnie używana nie tylko w przemyśle spożywczym, ale także sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w kosmetyce, rolnictwie i lecznictwie.
Adres firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]