Ochrona zdrowia Zakupy

Sól kłodawska i himalajska – dlaczego warto ich używać

Kliknij tutaj, aby kupić różową sól himalajską.

Związkiem chemicznym koniecznym do właściwego działania organizmu człowieka jest sól. Jakie właściwości ma sól kłodawska czy sól himalajska? Czemu należy wykorzystywać je w gastronomii?

Sól himalajska – jakie pierwiastki zawiera?

Sól kuchenna to jeden z najlepszych dodatków, który doskonale uwydatnia smak posiłków. Chociaż nieumiarkowane użycie soli może mieć niepożądane oddziaływanie na zdrowie, to jej rozsądne dawki (nieprzekraczające 6 g dziennie) są niezbędne dla właściwego funkcjonowania organizmu człowieka. Sól zaopatruje nas bowiem w sód, to jest w pierwiastek regulujący utrzymanie optymalnego ciśnienia krwi oraz gospodarkę wodną. Jednym z najzdrowszych typów soli jest różowa sól himalajska pochodząca ze złóż liczących ok. 250 mln lat. Składnik ten mieści w sobie wiele potrzebnych pierwiastków i minerałów, m.in. wapń, cynk czy potas, a jednocześnie nie posiada chorobotwórczych zanieczyszczeń i składników, takich jak metale ciężkie. Sól himalajska bardzo dobrze podkreśla smak potraw i jest do kupienia zarówno w postaci dużych, jak i niewielkich kryształków.

Sól kłodawska niejodowana – stosowana nie tylko w branży spożywczej

Sól kłodawska z kolei to substancja o wysokim poziomie czystości – posiada 97% chlorku sodu i stanowi świetny do tradycyjnych przetworów. Jest wartościowym źródłem wapnia, magnezu czy żelaza, a więc pierwiastków koniecznych do utrzymania pełni zdrowia. Niejodowana sól kłodawska wydobywana jest w kopalni soli Kłodawa w Wielkopolsce. Nie wypłukuje się jej ze złoża, dlatego nie traci swoich właściwości i jest łatwo absorbowana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska jest powszechnie używana nie tylko w przemyśle spożywczym, ale także sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w kosmetyce, rolnictwie i lecznictwie.

Adres firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]