Ochrona zdrowia Tematyka żywnościowa Zakupy

Kiszony sok z buraka lub kapusty – warto pić je regularnie

Szukasz soku z kiszonej kapusty? Wejdź na artmankiszonki.pl/pl/c/Zakwasy-soki-warzywne/10.

Od stuleci w polskiej kuchni korzysta się z kwaszonek. Ostatnio jednak raz za razem wymienia się również ogromne zalety prozdrowotne soków z kwaszonych warzyw, głównie z kapusty i buraków. To wręcz tzw. super żywność, która współcześnie często widoczna jest na półkach sklepowych w alejkach z przetworami.

Redukuje poziom choresterolu i działa bakteriobójczo – sok z kiszonej kapusty

W dzieciństwie sok z kapusty kiszonej spożywał chyba większość z nas. Nasze babcie samodzielnie kisiły kapustę na bazie przekazywanych w rodzinie przepisów, a po wykorzystaniu całej kapusty częstokroć przynosiły swoim wnukom szklaneczkę z sokiem, wyjaśniając, że napój jest kwaśny, jednak niesłychanie zdrowy. I nie myliły się! Sok z kapusty kiszonej to prawdziwe źródło witamin! Zawiera on znaczne ilości witaminy A, C, E oraz witamin z grupy B, a także rozmaite minerały, jak m.in. żelazo, sód i potas. Wielu ludzi ma problem z przywyknięciem do kwasowego smaku tego soku, lecz powinnyśmy pić go cyklicznie, ponieważ wypłukuje toksyny z organizmu, eliminuje toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu, jest on bakterio- i grzybobójczy oraz ma dobry wpływ na florę bakteryjną jelit, dzięki czemu może wspomagać proces odchudzania. W szczególności natomiast pomaga uzupełnić niedostatek kwasu askorbinowego, co wzmacnia odporność organizmu oraz zapobiega przeziębieniom. Ze względu na zawarte w nim żelazo sok z kapusty kiszonej podaje się także anemikom. Naturalnie, nawet tak zdrowego przetworu nie powinno się nadużywać – zaleca się spożywać maksymalnie 1 szklankę soku dziennie.

Sok z kiszonego buraka – poprawia koncentrację i zapobiega zatwardzeniom

Sok z kiszonych buraków jest kolejnym lubianym sokiem, który stosujemy od zawsze do gotowania, a który pijemy również jako przekąskę. W jego składzie znajduje się dużo witamin i ma właściwości antyseptyczne, przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Sok ten podnosi ogólną odporność: obniża ciśnienie, zapobiega obstrukcjom, a przy tym poprawia koncentrację. Choć buraki wyróżniają się pokaźną zawartością cukrów, to sok z kwaszonych buraków nie ma wysokiego IG i mogą go spożywać cukrzycy. Nie poleca się aczkolwiek jego konsumpcji kobietom w ciąży oraz karmiącym piersią, a także osobom borykającym się z reumatyzmem albo schorzeniami nerek.

Jeśli nie posiadasz umiejętności, aby przygotować soki z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz kupić je w ulubionym sklepie lub zamówić bezpośrednio w sklepie internetowym producenta. Nie zapomnij jednak, że takie soki należy magazynować w w chłodnym miejscu.

Jeśli nie masz czasu, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz nabyć je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w niskich temperaturach.

Adres firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]