Dieta cukrzycowa a nadwaga i otyłość

Dieta u chorych z cukrzycą jest ważna, by pokryć zapotrzebowanie energetyczne oraz utrzymać odpowiednią masę ciała. Zapotrzebowanie energetyczne jest uzależnione od wieku, płci i aktywności fizycznej. Podaż energii u chorych bez nadwagi powinna być dostosowana do należnej masy ciała. U osób otyłych wartość energetyczna diety powinna być tak dobrana, by doprowadzić do zmniejszenia ciężaru ciała.

Prawidłowa masa ciała mieści się w zakresach wskaźnika masy ciała 20-25kg/m2 (Body Mass Index - BMI = masa ciała [kg] podzielona przez wzrost [m] do kwadratu).

Nadwaga i otyłość


Większość chorych z cukrzycą typu 2 ma nadwagę lub jest otyła (BMI 25 kg/m2), dlatego największy nacisk kładzie się na obniżenie wagi. W tym celu zaleca się zastosowanie diety niskokalorycznej (1000-1500 kcal). Nie można zapominać o regularnym wysiłku fizycznym. Obniżenie masy ciała poprawia wrażliwość tkanek na insulinę a także kontrolę glikemii, poza tym obniża stężenie cholesterolu i triglicerydów. Ubytek masy ciała o 10kg skutkuje spadkiem stężenia triglicerydów o 30%, cholesterolu całkowitego o 10%, natomiast LDL-cholesterolu o 15%. W skład zalecanej diety niskoenergetycznej powinny wchodzić: białko 15-20% ogółu energii, węglowodany złożone 50-60%, tłuszcze 25-30% oraz błonnik 25-30g na dobę.

Edukacja pacjenta i zmiana stylu życia


Dla osiągnięcia dobrego rezultatu bardzo ważna jest edukacja pacjenta mająca na celu zaakceptowanie i utrwalenie zmiany modelu żywienia i wzrostu aktywności fizycznej. Odpowiednia dieta i aktywność fizyczna to połowa sukcesu w leczeniu cukrzycy. Dlatego każda osoba zmagająca się z tą chorobą powinna zwrócić szczególną uwagę na zmianę (optymalizację) stylu życia.

Milena Szewruk

Literatura:
1) A. Szczeklik: "Choroby wewnętrzne", Tom I.